Ракетата Ariane 5 на френската компания Arianespace изведе два телекомуникационни спътника,

...
Ракетата Ariane 5 на френската компания Arianespace изведе два телекомуникационни спътника,
Коментари Харесай

Ракетата Ариана 5 изведе два спътника, но в грешна орбита

Ракетата Ariane 5 на френската компания Arianespace изведе два телекомуникационни спътника, само че в неправилна орбита. Първият старт на компанията за тази година мина с доста проблеми и главоболия за екипа.

Ракетата излетя нощес от галактическия център в Куру, Гвиана. Компанията заяви пред Франс прес, че се надява да поправя орбитите посредством системите за двигателна сила на спътниците. Последните вести са успокояващи след първичните мощни паники, разясниха от Arianespace.

Около 9 минути след изстрелването генералният шеф на Стефан Израел заяви, че връзката с ракетата е прекъснала. Повредата се е появила секунди след запалването на горната степен на ракетата. Връзката изчезнала сред 9-ата и 37-ата минута от задачата съгласно формалното известие на компанията. От този миг втората станция за надзор на задачата, в Натал, Бразилия, спряла да получава телеметричните данни на ракетата.

Подобно е било ситуацията и в още три станции, които трябвало да събират данните.

В следствие двата спътника са се отделили и са излезли в орбита, само че не там, където е било планувано.

Спътниците са на оператори от Люксембург и от Обединените арабски емирства.

Единият от тях носи и апарати за научната стратегия на НАСА GOLD (Global-scale Observation of the Limb and Disk), с която от геостационарна орбита на всеки половин час би трябвало да се прави цялостна картина на земното кълбо и горните пластове на атмосферата.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР